MLL Kymen piiri on mukana uudessa maakunnallisessa järjestöryhmässä

26.11.2018

Maakunnallinen järjestötyöryhmä aloitti toimintansa 6.11.2018. Työryhmä valmistelee järjestörakenteiden kokonaisuutta Kymenlaaksossa. Kokonaisuus pitää sisällään esityksen kuntien, kuntayhtymän ja maakunnan avustuskäytännöille, yhteistyövastuiden määrittelyn sekä yhteistyörakenteiden mallintamisen.

Työryhmän tavoitteena on suunnitella toimiva järjestökokonaisuus Kymenlaaksoon. Työryhmä aikoo myös määritellä hyte- ja sote-palveluiden vastuualueita. Työryhmä on saanut virallisen mandaatin toiminnalleen Kymenlaakson sote-projektiryhmältä, poliittiselta ohjausryhmältä ja VATElta.

Järjestökokonaisuutta ja vastuualueita on syytä pohtia varsinkin nyt Sote-ajalla. Järjestöjen vapaaehtoistyö että niiden tuottamat palvelut ovat kehittyneet oleelliseksi osaksi suomalaisen hyvinvointityön kokonaisuutta. Eduskunnan on pidettävä huoli, että kansalaistoiminnan edellytykset turvataan myös muutostilanteissa, erityisesti sote-palveluja uudistettaessa. Suunniteltujen maakuntien on rakennettava järjestöyhteistyöhön selkeät kumppanuus- ja avustusmallit. Samalla on huolehdittava, että järjestöjen hyvä yhteistyön myös kuntien kanssa säilyy ja kehittyy. (Liisa Partio, johtava asiantuntija,  kansalaisyhteiskunta- ja hyvinvointipolitiikka, MLL blogissaan 1.11.2018)

Työryhmän tarkoitus, tehtävät ja tavoitteet

• Järjestörakennekokonaisuuden valmistelu Kymenlaaksossa
  • Yhteenveto kuntien avustuskäytännöistä ja rakenne-esitys rahoituksille vai päättäjille joita ovat kunnat, kuntayhtymä ja maakunta.
  • Määrittely yhteistyössä sote-järjestöjen kanssa kuuluvatko järjestöjen toiminta ja palvelut hyte-toimintaan vai sote-palveluihin ja kuka ottaa niistä vastuun. Jakautuuko vastuu kunnan, kuntayhtymän vai maakunnan yhteistyövastuulle.
  • Yhteistyömalli järjestöjen, kuntien, kuntayhtymän ja maakunnan väliselle toiminnalle.

Työryhmän kokoonpano:

Kuntaedustajat:

• Haminasta nuoriso- ja järjestötoiminnan esimies Heikki Kotilainen, Kouvolasta palvelupäällikkö Anne Eriksson, Miehikkälästä Marja Kauppila, Virolahdelta vapaa-aikapalvelupäällikkö Sari Rasi, Pyhtäältä liikunta- ja nuorisosihteeri Nana Toivanen ja Kotkasta vapaaehtoistyön koordinaattori Saila Piipari-Huovila.

Järjestöedustajat:

• Mll Kymen Piiri /Christa Carpelan, varalle Kymenlaakson Martat/ Anne Saarikko
  • Ensi- ja turvakotiyhdistys / Tiina Palviainen, varalle Invalidiliitto/ Tiina Ihalainen
  • Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys / Miia Kurttila, varalle Kulttuuri-sote-hanke/ Piia Kleimola Kouvolan vammaisjärjestöjen yhdistys ry / Katja Valkeinen, varalle Haminan Sininauha/ Satu Toivanen Kymenlaakson liikunta ry / Tommi Lehtinen, varalle Kymenlaakson muistiluotsi (Kouvolan seudun muisti)/ Tarja Levonen
  • Kuusankosken vanhainhuoltoyhdistys ry /Marjo Lakka, varalle Ehyt ry/ Heli Vaija

Kymenlaakson Liitto:

• Kirsi-Marja Karjalainen, sote-koordinaattori
  • Aija Matero, osallisuus- ja vuorovaikutusasiantuntija

Kuntayhtymä, Kymsote:

• Anu Salonen, sosiaalityön palvelujohtaja

Lisätietoja maakunnallisesta järjestötyöryhmästä antaa: Työryhmän sihteeri: Henna Hovi, järjestöagentti, Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry henna.hovi@kykasote.fi, p. 0505673610 Työryhmän puheenjohtaja: Christa Carpelan, MLL Kymen piirin toiminnanjohtaja christa.carpelan@mll.fi, p. 0504063763