MLL:n tärpit Mediataitoviikkoon

29.1.2018

Mediataitoviikko järjestetään jälleen 5.–11. helmikuuta 2018. Kyseessä on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka aikana nostetaan esiin lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistetaan aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Koulujen lisäksi teemaviikkon osallistutaan päiväkodeissa, kirjastoissa ja harrasteryhmissä. Mediakasvatusviikkoa vietetään aina helmikuussa, mutta viikkoa varten tuotettua materiaalia voi hyödyntää ympäri vuoden mediakasvatustyössä.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Viikkoa on mukana suunnittelemassa, toteuttamassa ja rahoittamassa yli 40 kansallista järjestöä, mukaan lukien MLL. Mediataitoviikolla vietetään myös kansainvälistä Safef Internet Dayta. Tässä MLL:n tärpit viikon viettoa varten. Seuraa teemaviikolla MLL:n somekanavia ja aihetunnistetta #mediataitoviikko.

Videoita koulujen, kasvattajien ja kotien mediakasvatukseen

MLL julkaisee tulevalla Mediataitoviikolla 2018 neljä asiantuntijavideota, jotka käsittelevät digiajan hyvinvointia, reilua pelikulttuuria sekä vuorovaikutusta ja empatiaa netissä. Asiantuntijoina Mona Moisala, Mikko Meriläinen, Silja Martikainen ja Katri Saarikivi. Videot julkaistaan 5. helmikuuta alkavalla viikolla 5, seuraa MLL:n nettisivuja ja somea.

Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen -opas on julkaistu

Mannerheimin Lastensuojeluliiton uusi Mediatehtäviä varhaiskasvatukseen -opas tukee kasvattajia mediakasvatuksessa, lasten mediakulttuurin soveltamisessa ja osallisuuden vahvistamisessa. Opas sisältää runsaasti käytännöllisiä vinkkejä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteita huomioivia mediakasvatusharjoituksia lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen. Media- ja monilukutaitoa avaavaa opasta voi hyödyntää myös esi- ja alkuopetuksessa.

Innosta Nuortennetin toimittajaksi!

Nuortennetti on MLL:n nuorille suunnattu sivusto, jonka sisältöä tekevät nuoret. Sivustolta löytyy nuorten blogeja, videoita, valokuvia ja tarinoita sekä nuorten vertaistukeen perustuva keskustelupalsta. Kuka vain nuori voi tarjota omaa teostaan julkaistavaksi Nuortennetissä. Nuortennettiä tekevät myös Nuortennetin toimittajat, jotka lisäksi tuottavat sisältöä Nuortennetin Instagramiin, Snapchatiin sekä YouTube-kanavalle. Toimittajatiimit toimivat verkon välityksellä ja toimittajaksi voi ryhtyä kuka vain 13–25 -vuotias. Nuortennetistä löydät myös paljon tietoa erilaisista nuoruuteen liittyvistä teemoista kuten kavereista, koulusta, seksuaalisuudesta ja mediasta.

Tällä hetkellä kaipaamme Nuortennettiin erityisesti nuorten tekemiä videoita ja valokuvia. Tunnetko jonkun innokkaan tai haluaisitteko tehdä projektina tuotoksen meille? Nuortennetistä löytyvät ohjeet, miten mukaan pääsee.

Oppituntimalli alakouluun ja ideoita välitunneille

Alakoulujen Mediataitoviikkoa varten Mannerheimin Lastensuojeluliitto julkaisee valmiin oppituntimallin. Sen tavoitteena on tukea kasvokkaisissa ja mediavälitteisissä kohtaamisissa tarvittavia media- ja vuorovaikutustaitoja sekä rakentaa koulun yhteisöllisyyttä mediankäytön näkökulmista. Oppituntimalli on suunnattu alakoulun 5.–6. vuosiluokille. Oppituntimalli julkaistaan Mediataitoviikkoa edeltävällä viikolla MLL:n Ammattilaisille -sivulla.

Aiheeseen liittyvät

Muita mediaviikon linkkejä