Koulutamme vapaaehtoisia perhekummeja lapsiperheiden tueksi Kymenlaaksoon

13.2.2018 klo 15:50

Etsimme myös tavallisia, luotettavia aikuisia, jotka haluaisivat toimia 4-17 -vuotiaan lapsen/nuoren kaverina sekä naisia, ketkä haluaisivat toimia maahanmuuttajaäitien ystävinä. Koulutus 5.3. alkaen Kotkassa. Ilmoittautumiset sanna.kyto@mll.fi p. 040 749 9697

”Halusin rikastuttaa arkeani” – Margit ryhtyi tukemaan kotkalaista perhettä

Kaikilla meistä olisi joskus tarvetta lisäkäsille ja juttukaverille. Aikuisille juttukavereille olisi tarvetta varsinkin lapsiperheiden arjessa. Uupumus ja yksinäisyys voivat olla nykyvanhemmuuden pahimpia vitsauksia. Esimerkiksi työn perässä muuttaneiden isovanhemmat saattavat asua kaukana, eikä perheellä ole muuta tukiverkostoa. Toinen vanhemmista voi myös tehdä matkatyötä. Tällöin apuun voi tulla Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Kymen piirin koulutettu vapaaehtoinen perhekummi. Perhekummit antavat aikaansa lapsiperheelle, toimivat leikkikavereina ja lisäsylinä lapsille sekä keskustelukumppanina vanhemmille. Toiminta ei vaadi vapaaehtoiselta mitään erityistaitoja. Perhekummi on tavallinen, luotettava aikuinen ja yksi ystävä lisää perheelle, jolla ei ole sukulaisia, ystäviä tai muuta luonnollista tukiverkostoa samalla paikkakunnalla.

Seuraava koulutus maaliskuussa Kotkassa

MLL etsii parhaillaan etelä-kymenlaaksolaisia vapaaehtoisia aikuisia 5. maaliskuuta Kotkassa käynnistyvään koulutukseen. Etenkin eläkeläisiä kaivataan runsaasti toimintaan mukaan. Varamummoista ja varavaareista on kova kysyntä. Toki kaikenikäiset ovat lämpimästi tervetulleita toimintaan mukaan. Perhekummien avulla pyritään helpottamaan koko lapsiperheen arkea.

Kotkalainen Margit Sutela kouluttautui perhekummiksi noin vuosi sitten ja on toiminut perhekummina kotkalaisessa kahden lapsen perheessä viime lokakuusta lähtien. Halu auttaa sai Sutelan tulemaan mukaan MLL:n toimintaan. Nykyään eläkkeellä oleva Sutela kaipasi uutta sisältöä sekä tekemistä päiviinsä ja huomasi kurssi-ilmoituksen lehdestä. Kouluttauduttuaan vapaaehtoiseksi perhekummiksi ja kummisuhteen käynnistyttyä Sutela on ollut toimintaan hyvin tyytyväinen. Sutela ja perhe ovat tavanneet noin joka toinen viikko – viimeaikoina useammankin. Tapaamiskerroillaan Sutela on esimerkiksi käynyt lasten kanssa voimistelijoiden joulujuhlissa ja elokuvissa. Perheen 9- ja 7-vuotiaat lapset ovat Sutelan mukaan hyvin lahjakkaita tietokoneisiin ja muuhun teknologiaan liittyvissä asioissa. Lapset ovatkin neuvoneet ja auttaneet Sutelaa esimerkiksi älypuhelimen kanssa. Vastapalvelukseksi Sutela on vienyt lapset syömään. Vanhempien kanssa käydyt keskustelut ovat pyörineet arkipäiväisten asioiden ympärillä. Margit on ollut avuksi myös silloin, kun vanhemmat ovat tarvinneet omaa aikaa harrastuksiinsa.

MLL:n Kymen piirin koordinaattori Sanna Kytö kertoo usein kuulevan perheiltä, että ketään ei käy kylässä tai toisinaan arki vie mennessään ja pullan leipomiset lasten kanssa jää vain haaveeksi. Monet lapsiperheet ovat yksinäisiä ja vanhemmat kaipaavat aikuista juttuseuraa tai turvallista ja läsnä olevaa aikuista rikastuttamaan lasten elämää. Toisin sanoen etsitään koko perheen tuttavaa, joka haluaa olla osa lapsiperheen arkea. Kytö toivoo, että monet Etelä-Kymenlaakson alueen eläkeläiset löytäisivät MLL:n perhekummitoiminnan. Monelle eläkeaika on täysin uusi elämänvaihde. Tässä kohtaa vapaa-aikaa tulee huomattava määrä lisää. MLL:n vapaaehtoistyö ja lapsiperheiden auttaminen on aina loistava tapa saada uutta sisältöä ja merkitystä elämään.

Perhekummitoiminta antaa paljon vapaaehtoiselle. Tulemalla mukaan toimintaan pääsee kurkistamaan lapsiperheen arkeen, rikastuttamaan sosiaalista elämää, täydentämään tyhjää syliä, tekemään jotain merkityksellistä. Monet perhekummit sanovat, että hyvä mieli on kaikkein palkitsevinta. Näin vapaaehtoistoiminta hyödyntää sekä perhettä että vapaaehtoista perhekummia. Vapaaehtoisena toimiminen antaa usein enemmän kuin ottaa. Piiri huolehtii vapaaehtoisen voimavarojen riittämisestä ja jaksamisesta, niin että molemmat saavat kaveruudesta iloa. Parasta on se, kun kemiat kohtaavat ja kummisuhteesta jää elinikäinen ystävyyssuhde, Kytö kertoo.