Lukumummi- ja -vaaritoiminta

Lukumummi ja -vaarit on osa MLL:n kylämummi- ja vaaritoimintaa. Paikallisyhdistykset toteuttavat sitä piirin tuella ja yhteistyössä koulun kanssa. Kymen piirin alueella toimintaa toteutetaan tällä hetkellä sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa. Toimintamallin on kehittänyt Niilo Mäki Instituutti yhteistyössä MLL:n Järvi-Suomen piirin kanssa.

Miksi?

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen on hidasta ja työlästä, lapsi alkaa helposti vältellä sitä. Se taas lisää riskiä syrjäytyä myöhemmin koulutuksesta ja työelämästäkin. Lukumummit ja -vaarit lukevat kouluilla yhdessä lisätukea lukemiseen tarvitsevien 2–6. luokkalaisten lasten kanssa joko kahden kesken tai pienissä ryhmissä. Toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostaa heitä lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla. Lukutuokioiden lomassa syntyy luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä, kun vapaaehtoiset osallistuvat lasten arkipäivään ja lapset saavat säännöllisen kontaktin isovanhempiensa sukupolveen.

Mitä lukumummi tai -vaari tekee?

Lukee koululla yhdessä kirjaa niiden lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukemisen jälkeen keskustelette lukemastanne. Tarkoituksena on innostaa lapsia lukemaan yhteisten lukutuokioiden avulla.

Mihin sitoudun?

Käyt koululla lukemassa omien mahdollisuuksiesi mukaan, noin kerran viikossa.

Tarvitsenko erityistaitoja?

Et! Iloinen mieli ja innostus lukemiseen riittävät. Saat meiltä ohjausta, perehdytystä ja tukea vapaaehtoistyöhösi.

Miten pääsen mukaan?

Ottamalla yhteyttä MLL:n Kymen piirin tai toimintaa toteuttaviin paikallisyhdistyksiin.

Lisätietoa lukumummi- ja -vaaritoiminnasta Kymen piirin alueella antavat:
Elisa Sandström-Hovi, elisa.sandstrom-hovi@mll.fi, p.0407504112

Kylämummit ja -vaarit
Niilo Mäki Instituutti

Tulevat koulutukset 2019

Syyskuu

4.9.2019 klo 13-15
Lukumummi ja -vaarikoulutus Ruokolahdella
(Ruokolahden koulu, Metsolantie 7)

11.9.2019 klo 17-20
Lukumummi ja -vaarikoulutus Luumäellä
(Satun Makiat)